Spring naar de inhoud

3 opleidingen

Postgraduaat “Professioneel begeleider met assistentie van paardachtigen


Deze opleiding wordt geörganiseerd in samenwerking met HoWest (Hogeschool West-Vlaanderen). HoWest geeft samen met HorSense het officiële getuigschrift.

Het is een 20-daagse opleiding, ongeveer 1 dag per maand die doorgaat op 3 verschillende locaties : Melle, Kontich en Dormaal. Je kiest dus voor één locatie en indien je een dag wil inhalen kan dit in een andere locatie.  We werken met beperkte groepen van maximaal 8 personen. Reken op 2 dagen tijdsinvestering per maand.

Tijdens de opleiding werken we aan je vaardigheden en leren we je de methode ‘Paard Als Spiegel’ aan.  We gebruiken verschillende coachingstechnieken uit o.a. NLP, RET, TA, kernkwadranten, … en dit steeds in combinatie met onze co-coaches (de paarden). Ook het paardenwelzijn, paardentypen, stress- en kalmeringssignalen komen aan bod in de opleiding. We werken steeds aan de triade coach – klant – paard.

Systemisch werk en traumabegeleiding met behulp van paarden


Tijdens deze 20-daagse opleiding systemisch coachen met paarden en traumabegeleiding gaan wij samen met jou op zoek naar de onderliggende dynamieken, bekijken wij de theorieën van het systemisch werk en bestuderen we het zenuwstelsel en zijn functie. Dit alles op een praktische manier in het veld, samen met de paarden.

Mensen slaan vaak op de vlucht (flight) door extreem te sporten, veel te werken of door alcohol te nuttigen, of zijn aanvallend of verdedigend (fight) of bevriezen, gaan in angst (freeze) en gan iedereen blij maken (pleasen). Wel het zijn grote trauma’s (Big T’s) maar ook kleine of microtrauma’s (Small t’s) die vaak aan de basis van overlevingspatronen zitten die ons leven als volwassen persoon aansturen…

Via onder andere systemische coaching bij paarden ga je naar het onderbewuste stuk, je ware IK ontdekken, erkennen en transformeren. Het gaat dus rondom trauma herkennen, erkennen. Leren herkennen, erkennen, aanvaarden wat het lichaam ons vertelt.

Deze opleiding kan je volgen als je reeds een opleiding als paardencoach, hippotherapeut, systemisch coach of therapeut en werkzaam met mensen en paarden hebt gevolgd. Je wil je graag verdiepen in het systemisch coachen met behulp van paarden. Je wenst jezelf een reis toe om naar binnen te keren en je eigen obstakels, pijnpunten, werkpunten, blokkades, … zichtbaar te maken, aan te kijken, aan te pakken en te doorvoelen. Je groeit als coach en als mens naar een nog mooiere versie van jezelf met een hoop handvaten en inzichten om mee te nemen en toe te passen op jouw klanten.

We leren verborgen dynamieken te herkennen. Door gebruik te maken van de juiste technieken en interventies doorbreek je onbewuste patronen en komt het hele systeem in beweging. Verder leren we trauma te begeleiden met behulp van paarden.

De wijsheid van de kudde


In deze opleiding staat het leren lezen van de interactie tussen de paarden en de klant centraal. De grondbeginselen van de kudde zoals beschreven in het boek “Wijsheid van de kudde” door Ruud Knaapen zijn daarbij leidend. Vanuit de interactie tussen de klant en het paard doe je verschillende interventies. Je gaat als begeleider leren kijken en handelen door de ogen van het paard: direct en in dienst van het geheel.  

Deze 12-daagse opleiding is geschikt voor ervaren (paarden)coaches en therapeuten.

“De Wijsheid van de Kudde” verwijst naar de natuurlijke neigingen en gedragingen van een groep paarden die hen in staat stellen om harmonieus samen te leven en te functioneren. In een kudde werken paarden samen voor veiligheid en overleving. Ze delen de verantwoordelijkheid voor het waarnemen van bedreigingen en het alert houden van de groep. Paarden bezitten een opmerkelijke intuïtie en sensitiviteit voor de emoties van hun kuddegenoten. Ze kunnen elkaars gemoedstoestand waarnemen en reageren op subtiele signalen, wat bijdraagt aan de harmonie binnen de kudde. Samenwerking bevordert het welzijn van individuele leden en de kudde als geheel. De wijsheid van de kudde stelt paarden in staat om snel te reageren op veranderingen in hun omgeving. Doordat paarden vooral gericht zijn op de ‘wij’ in de ‘ik’ bieden ze ons mensen een krachtige uitnodiging tot samenvallen van deze twee. Deze uitnodiging leren zien en inzetten als begeleider is de essentie van deze opleiding.

Onze opleiders

Veerle Van Hecke

Henk Van ’t Net

Plan een geprek met onze opleiders!